A múlt hétvégén a Nógrád megyei Karancsberényben jártam, ahol a Homorú-tetőn lévő andezit-kőfejtőhöz is ellátogattam. A környezet csodás volt, de elérve célunkat, csalódottan vettem észre, hogy itt bizony nincs térerő. Semmi. Nulla. Hát… nem volt őszinte a mosolyom. Najó, ennyire azért nem vagyok kütyü-függő, de tény, hogy ha a kezemben van, nyomogatom, fotózok, szerkesztek, chatelek, posztolok, zenét hallgatok, jegyzetelek. Múlt szombaton azonban nem maradt más, csak én és a fényképezőgépem. Úgyhogy fotóztam.

Kirándulásunk kísérője Oravecz Zoltán volt, aki katonai dzsippel, igencsak hepehupás úton vitt minket a faluból a bányához. A Kopóbérci Palócok Hagyományőrző és Kulturális Egyesület elnökeként rendszeresen szervez iskolásoknak táborokat Karancsberényben, ahol a gyerekek egy katonai jellegű túlélőtáborban találják magukat. A tábor 3 napos vagy akár egyhetes formában is megvalósulhat, ha elég bátrak a jelentkezők. Túlélési technikák, menedéképítés, víztisztítás, aknakeresés és számtalan vad kaland vár a résztvevőkre. A programot egyéni igényeknek megfelelően állítják össze a szervezők: ha valaki csupán dzsip-túrát szeretne a Karancsra, az is megvalósítható. De ha azt szeretné kipróbálni, hogy milyen az erdőben eltölteni 48/72 órát (vagy akár még többet) csupán egy sátorral, néhány kanna vízzel, MRE élelmiszercsomaggal és némi tűzifával, azt is megoldják. Nekünk nem volt ilyen igazi, vad kalandban részünk (egyelőre), a baráti társaságunkkal csupán egy kellemes napot töltöttünk el a bányánál, szalonnasütéssel megspékelve. De amíg ott voltunk, Zoltántól érdekesebbnél érdekesebb túlélési technikákat és információkat tudtunk meg. Tudta valaki, hogy egy tampon – eredeti rendeletetésén kívül – mi mindenre jó az erdőben? Hát, én nem tudtam és jót mulattunk már Zoltán kérdésén is. Ha meggyújtjuk, egy bot végére erősítve fáklyaként tudjuk használni, kb. 2 órán át ég és A-ból B-be átvihetjük vele a tüzet. Könnyű, vízálló steril csomagolásban van, szóval tökéletes.

A gesztenyefa leveléből könnyedén tisztálkodásra alkalmas „tusfürdőt” készíthetünk: az összetört leveleket beáztatjuk és kész. Persze, nem olyan, mint a legújabb Nivea tusfürdő, de amikor 72 órát kell eltölteni az erdőben, megteszi… 🙂 Apropó, víz! Ha elfogyott a tiszta vizünk, de találunk néhány pocsolyát, faszén segítségével átszűrhetjük és mivel a faszén porózus és lúgos kémhatású, minden baktériumot elpusztít. Ez sem lesz olyan ízű, mint egy jól behűtött Szentkirályi ásványvíz, de ha túl kell élni a helyzetet, akkor jó, ha tudjuk ezeket a trükköket. A társaság tátott szájjal hallgatta a túlélésben profi szakértő szavait, és az pláne jókedvre derítette a társaságot, hogy egy óvszert kulacsként is használhatunk. Kb. 1,5 l vizet bele tudunk tölteni, majd egy zoknit ráhúzva biztonságban tudhatjuk a folyadékot. Mellesleg érszorítónak is kiváló, ha esetleg baleset ér valakit a vadonban.

MRE “Meal, Ready to Eat” – az amerikai katonai élelmiszer egységcsomagnak hála nem fogunk éhen halni
De mi ez alkalommal a szalonnasütést választottuk 🙂