Hosszú évek óta, minden január elsején megnézem a bécsi újévi koncert közvetítését. Legtöbbször pizsamában, álmosan, félálomban, az ágyból. Édesapám – zenész lévén – sokszor az éjszakai munkából hazaérve nem pihent le, hanem megvárta a koncertet, hogy együtt tudjon koccintani a család, Strauss dallamaira. Ez amolyan családi hagyomány lett. Élőben sajnos még nem volt szerencsém hallani a koncertet, de a jegyvásárláshoz szerencse is kell, hiszen sorsolással lehet azokhoz hozzájutni.

Musikverein, Nagyterem (“Aranyterem”) – Forrás: www.musikverein.at

1939 óta rendezik meg, a világ valószínűleg leghíresebb koncertjét a bécsi Musikverein hangversenytermében, amit az élő közvetítésnek hála, közel száz országban nézhetünk és hallhatunk. Sok éven át egy karmester vezényelt évről évre, majd a ’80-as évek közepétől minden évben más áll a karmesteri pulpituson, és a világ zenerajongói, zenészei (köztük én is) alig várják, hogy kiderüljön, ki lesz a következő. 2017. január 1-én a venezuelai származású Gustavo Dudamel vezényli majd a Bécsi Filharmonikusokat, és többek között ő az oka annak, hogy írok a koncertről.

Gustavo Dudamel – Forrás: www.gustavodudamel.com

Az alig 35 éves karmester hihetetlen utat tett meg eddig is, hiszen 18 évesen már a Simón Bolívar Ifjúsági Zenekar élére került, azóta pedig világhírű zenekarok egymás után igyekeznek „megszerezni” maguknak. 2009-től a Los Angeles-i Filharmonikusok zeneigazgatója, és ennek a zenekarnak az élén állt 2011-ben akkor is, amikor volt szerencsém őt élőben látni a Művészetek Palotájában. Mahler IX. szimfóniája volt műsoron (ami az egyik kedvenc szimfóniám), és hatalmas élmény volt, Dudamel igazi energiabomba, csupa életerő! Pontosan tudta, hogy mit gondol a műről, hogyan szeretné, hogy megszólaljon, és az elképzelését határozottan véghez is vitte. A bécsi Újévi koncertek történetében ő lesz a legfiatalabb karmester, úgyhogy nagyon kíváncsi vagyok, hogyan „nyúl” azokhoz a – valljuk be, kissé elcsépelt – művekhez, amelyek az újévi koncerten tradicionálisan elhangoznak. Műsoron lesz többek között Lehár Ferenc, ifj. Johann Strauß, Otto Nicolai, id. Johann Strauß művei, de ami biztos, hogy nem maradhat el: a Kék Duna keringő és a Radetzky-induló.

Gustavo Dudamel – Forrás: www.gustavodudamel.com

A koncert már csak azért sem lehet unalmas, mert a zene mellett a bécsi Operaház Balettkarának táncában is gyönyörködhetünk, helyszínül Bécs XIII. kerületében, a Lainzi vadaspark közepén álló Hermesvilla-ra esett a választás. Érdekesség, hogy 2014-ben a táncosok kosztümjeit, Vivien Westwood tervezte. Neve ismerős lehet minden Szex és New York rajongónak, ugyanis a mozifilmben Carrie Bradshaw az általa kreált ruhakölteményben mondta ki (majdnem) az igent. 2017-ben azonban Christof Cremer fantáziájára bízták a kosztümöket, elnézve eddigi munkáit, látványos tüll tütükben most sem lesz hiány. A január 1-én 11:15-kor kezdődő koncertet itthon a Duna TV sugározza.

Hermesvilla – Forrás: www.wienmuseum.at
Hermesvilla – Forrás: www.wienmuseum.at

Ezeknek a műveknek az emészthetősége valószínűleg azoknak sem okoz gondot, akik a komolyzenét valamiért távol érzik maguktól. A koncerten elhangzó műfajok azt is „elbírják”, hogy a koncert hallgatása közben félkómásan elkészítsünk magunknak egy kávét vagy egy teát. Vagy megegyük a maradék virslit…de azt inkább ne… 🙂 Szóval, az ünnepek után, ez az utolsó legális semmittevős program,  engedélyezett, sőt egyenesen kötelező kora délutánig pizsamában kóvályogni és közben keringőt és polkát hallgatni. 🙂

Zenei élményekben gazdag új évet kívánok mindenkinek!
Karola

A kiemelt képen Gustavo Dudamel látható. Forrás: www.gustavodudamel.com