Néhány „elterelő hadműveletről” írtam legutóbb, vagyis olyan tevékenységekről, amik elvonják a figyelmünket a külvilágtól, ebben az őrült decemberi forgatagban. Az olvasás abszolút ilyen, hiszen kikapcsol, elröpít egy másik világba, nyitottá, kíváncsivá és tájékozottá tesz és nem utolsósorban, számos új ismerettel ajándékoz meg.

Hercule Poirot nevét és személyét nem hiszem, hogy sokaknak be kell mutatni. Ő Agatha Christie leghíresebb szereplője, a rendmániás belga detektív, aki jellegzetes tipegő járásával és még annál is jellegzetesebb bajszával milliók kedvence évtizedek óta. David Suchet neve talán itthon annyira nem ismert, de az általa megformált karakter miatt arcát mindenki ismeri, hiszen az angol színművész 70 filmben alakította a detektívet. Ő Poirot. És Poirot Ő.

1988-ban kezdték az első rész forgatását, az utolsó film vetítésére pedig 2013-ban került sor. Vagyis Suchet 25 évet töltött el Poirot-val, erről szól a könyv is, amit a színész írt. Olvasás közben érzékelhetjük, hogy negyedévszázad alatt mennyire összeforrt a színész és a karakter léte. Szinte eggyé váltak. A színész többször feltette magának a kérdést: meddig tart ő és hol kezdődik az általa megformált rendkívül hiú, tojásfejű emberke? Nem véletlen a kérdés. Ugyanis a színész saját bevallása szerint néhány vonásában valóban hasonlít a karakterhez, de ami még inkább szívet melengetőbb: 25 év alatt olyannyira őszintén megszerette ezt a kifogástalan külsejű emberkét, hogy igen nehéz szívvel zárta le életének eme meghatározó korszakát. Az utolsó forgatási napok emlékei és az utoljára felöltött háromrészes öltöny, a csatos, fekete lakkcipő, a kamásli, a bajusz, az óralánc és az elmaradhatatlan ezüstfejű sétapálca. Ezek mind 25 év kellékei, amitől szomorúan vált meg Suchet. Nagyon megragadóan és őszintén írja le a befejezéssel kapcsolatos érzéseit, amitől számomra még inkább valóságos emberré válik az általa megformált detektív.

Mesél a forgatásokról, így sok-sok kulisszatitkot tudhatunk meg, valamint alakításával kapcsolatos kétségeit és kérdéseit is elénk tárja. Nem maradhat ki az írásból az sem, hogy hogyan tanulmányozta hetekig-hónapokig Christie karakterét: hogyan beszél, hogyan jár, milyen furcsa szokásai vannak a világ leghíresebb detektívjének. Suchet felkészülésének alaposságát mutatja az is, hogy szeretett detektívjének tulajdonságait gondosan összeírta és ez 93 pontban, mint Poirot-karakterjegyek, a könyv végén megtalálhatóak. Elképesztő maximalizmus, amire csak a legelhivatottabb és legalázatosabb művészek képesek.

Eredetileg több könyvről szerettem volna ajánlót írni, de ez az írásom pár perc alatt úgy felduzzadt, hogy úgy döntöttem, Poirot megérdemel egy külön bejegyzést. Agatha Christie karaktere személyes kedvencem, írásban is és filmekben is. Decemberben egymás után újranézem a David Suchet alakításával készült Poirot-filmeket, így írásomat is az elmúlt hetek inspirálták. És miközben írok, Poirot újabb és újabb rejtélyeket old meg a képernyőn én pedig nem győzöm cserélni a DVD lemezeket. Az agyam pedig valószínűleg szándékosan „elfelejti” a rejtélyek megoldását, hogy aztán újra és újra átélhesse annak felgöngyölítését és meglepő eredményét. Téli olvasmánynak kitűnő, Agatha Christie- és Poirot-rajongóknak pedig kötelező kiadvány!
Még nem késő ajándékként beszerezni. 🙂
Karola

A magyar fordítás David Suchet: Poirot and Me (Headline Publishing, 2013) kiadás alapján készült.
Első magyar nyelvű kiadás: 2014
Kiadó: Akadémiai Kiadó Zrt. – Kanári Könyvek
Borítófotó: James Eckersley
Borító: Máthé Hanga