Van egy olyan közhelyes gondolat, miszerint „a felhők felett mindig süt a nap”. Hát, valami ilyesmi jutott eszembe azon a hétvégén, amikor a nap nagy részében lágyan köd burkolt be mindent, de aztán délután, hihetetlenül szikrázó napsütés simogatta az arcomat. Melengető ereje volt a napnak, és kint ücsörögve el sem hittem, hogy október van és azt sem, hogy néhány órával korábban a ködnek köszönhetően még azt sem lehetett látni, ami 20 méterre volt tőlem. Hihetetlen, hogy a természet micsoda mindent felforgató változásokra képes néhány pillanat alatt. A kertben sétálva, gyönyörű lilában pompázó levendulákra leltem, szedtem is egy csokorral.

A leginkább kancsóra emlékeztető vázába (?) helyeztem őket és a gyönyörűen rájuk sütő októberi napnak köszönhetően egész szép képek készültek. A lila színt nem kedvelem valamiért, lila ruhám sincs, de a levendula…az más! Az gyönyörű, természetes, telt lila, és az illata is imádnivaló! A leggyakrabban a közönséges levendula fajjal találkozhatunk. Ennek a jellegzetes illatú lila csodának a felhasználása rendkívül változatos: illóolajként az aromaterápia alapillataként nyugtató, lazító hatású, emellett kenőcsök, krémek, szappanok, parfümök alkotórésze. Virágjából méz készíthető, és nyugtató teakeverékekben is gyakran megtalálható. A virág kandírozva dekorációként is szolgálhat, főképp csokoládés desszerthez passzol, de még fagylaltot is készítenek belőle.

Fűszerként is megállja a helyét, húsokhoz kitűnő, de házi kenyerek, cipók ízesítésével igazán izgalmassá teszi a végeredményt. Ha párnánkba egy maroknyival teszünk szárított virágjából, állítólag nyugodtabb alvás vár ránk. Molyirtó hatását mindenki ismeri, úgyhogy nagy az esélye, hogy néha-néha minden háztartásban előfordul. Dekorációként is megállja a helyét, akár az olyan jelentős eseményeken is, mint egy esküvő. Kedves barátnőm ezt a virágot választotta augusztusi, balatoni esküvőjére, ahol a dekoratőrök búzakalásszal párosították lila kedvencét.

A lila ruhákért ezután sem fogok rajongani, de a levendula bármikor jöhet: kis csokorban díszként, illóolajként, vagy nyugodt alvásom támogatójaként.

Karola